A diszlexia ereje

Régóta tudjuk, hogy a diszlexiások sok tulajdonságukban különböznek a többiektől. Most egy amerikai vizsgálatban arra keresték a választ, hogy melyek azok a diszlexiával együtt járó tulajdonságok, amelyek hozzájárulnak az üzleti sikerek eléréséhez.

Az amerikai Julie Logan professzor kutatásában azt vizsgálta, hogy a sikeres üzletemberek, vállalkozók között mennyi a diszlexiás. A kutatása során kiderítette, melyek azok a tulajdonságok, amelyek sikeresebbé, erősebbé teszik a diszlexiás vállalkozókat. Az eredmények meglepőek, és felfednek egy igazán fontos dolgot: A diszlexia nemcsak olvasási nehézséget és küzdelmet jelent, hanem vannak pozitív vonatkozásai is. Valójában a diszlexia rengeteg üzletembert tesz sikeressé.

Bár közhelyesnek hangzik, de a tanulmány igazolni látszik ezt a feltevést.

A diszlexia segít

A diszlexiás vállalkozók önerőből lettek sikeres milliomosok, gyakran több vállalkozásuk van. Képesek az egészet látni, nem vesznek el a részletekben, ezért nem buknak el. Kitartóak és határozottak, sohasem adják fel. Gyermekkorukban megtanulták, hogy kreativitásuk segítségével képesek megküzdeni a problémákkal. Gyakran keményebben kellett dolgozniuk másoknál, és hozzászoktak a kudarchoz. Ezen tapasztalatok miatt ismerik fel az üzleti nehézségeket és képesek megküzdeni velük.

Az érem két oldala

A diszlexia következtében gyengébb az olvasás színvonala, ugyanakkor megerősít más fontos készségeket. A diszlexiások könnyen kiismerik az embereket, és hamar megtalálják azokat az embereket, akik segíteni tudnak nekik céljaik elérésében. Az üzleti életben képesek a legmegfelelőbb egyént kiválasztani egy állásra, és olyan feladatokkal megbízni, amelyeket hatékonyan el tud végezni. Ellentétben másokkal, a diszlexiás vállalkozók nem ragaszkodnak hozzá, hogy mindent maguk csináljanak, hanem örömmel átadják a munka, a felelősség és az irányítás egy részét munkatársaiknak. Bár rövid távon így kevésbé eredményesek, hosszabb távon mégis sikeresebbek, mert el tudják kerülni a túlterheltséget és az ezzel együtt járó kiégést, kifáradást.

Felismerik, mi a fontos

A diszlexiás üzletemberek sikereinek másik fontos eleme a hatékony kommunikációs képesség. A hosszú iskolai küszködés során megtanulták, hogy hogyan kell kiszűrni a fontos információkat a rendelkezésükre álló adathalmazból. A lényeges és lényegtelen megkülönböztetésének képessége célratörőbbé teszi őket. Képesek a bonyolult elméleteket, elképzeléseket egyszerűen megfogalmazni, és mások számára is érthetővé tenni, ezáltal könnyebben megértetik magukat munkatársaikkal, üzleti partnereikkel és a befektetőkkel. Nem kertelnek, világos célokat tűznek ki cégük, munkatársaik és saját maguk számára is. A sikeres üzlet egyik fő alkotóeleme a jó kommunikáció, és úgy tűnik, a diszlexiával küzdő vezetők ebben jobbak a többieknél.

Problémamegoldó gondolkodás

Sokan úgy gondolják, hogy vállalkozás fő mozgatórugója a beleinvesztált tőke, a kutatás eredményei szerint azonban a kreativitás fontosabb a pénznél. A tanulmány szerint a diszlexiás emberek kreatívabbak. Saját személyes küzdelmeik során tökélyre fejlesztették a problémamegoldó gondolkodás művészetét, és ezt sikeresen át tudják ültetni az üzleti életbe. Nem számít mennyi pénzt fektetsz be, ha képtelen vagy a kreatív problémamegoldásra, vagy új termékek szolgáltatások beindítására, akkor el fogsz bukni. A tapasztalat szerint a diszlexiások ösztönösen kreatívak, gyakran pillanatok alatt megtalálják a legjobb megoldást vagy a megfelelő választ.

Nem hátrány

A diszlexiára gyakran leküzdhetetlen akadályként tekintünk, és sajnos a társadalom sem képes felfedezni e sajátosság pozitív oldalait, sőt gyakran megbélyegzi a diszlexiás embereket. Pedig számos híres üzletember bizonyította ennek az ellenkezőjét, például az Ikea alapító Ingvar Kamprad, a főzőműsorairól ismert Jamie Oliver, a Virgin vezér Richard Branson, Henry Ford, a Ford autógyár alapítója, Steve Jobbs az Apple-től, vagy épp a Microsoft alapító Bill Gates. Sokkal többen is szerepelhetnének ebben a listában, akik saját véleményük szerint a diszlexia nélkül nem tudtak volna virágzó vállalkozást létrehozni.

Segítség az otthoni fejlesztésben!

Persze kár lenne átesni a ló túlsó oldalára. Ahogy a fentiekből láthattuk, a diszlexia nem jelenti, hogy gyermeked kudarcra van ítélve, de azt sem, hogy biztosan sikeres vállalkozó lesz.

Ne felejtsd el, az olvasás döntő fontosságú gyermeked tanulmányai szempontjából. Ha gyermeked nem jól olvas, akkor az iskolában csak kudarcai lesznek, és nem tud majd a képességeinek megfelelő iskolába továbbtanulni! Ha azonban fejleszted olvasási képességeit, akkor úgy használhatja ki a diszlexia előnyeit, hogy nem kell a hátrányai miatt szenvednie!

Otthon is fejlesztheted gyermeked olvasási és tanulási képességeit! A Varázsbetű Programcsalád szórakoztató játékok segítségével fejleszti gyermeked olvasási és tanulási képességeit. Napi húsz perc játék a Varázsbetűvel, és gyermeked képességei kibontakoznak!

Kattints ide, és tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Szintetikus vagy szóképes? Olvasástanítási módszerek
A magyar olvasás és írástanítás-tanulás történetében két alapvető módszert - szintetikus és a...

Mi volt ma az iskolában? Szófakasztó játékok otthonra
Ha gyermeked jobban meg akarod ismerni, akkor erre a legjobb módszer, ha minél több időt töltesz...

Hangoskodjunk!
Az olvasási képességek fejlesztésében nagyon fontos, hogy a szülő olvasson gyermekének. Vajon miért...

Ismerd meg gyermekeidet!
Az egyik legnagyobb kockázat a gyereknevelés során, ha gyermekünktől túl sokat várunk el, ez ugyanis...

Gyermeked diszlexiás és segíteni szeretnél neki? 47 gyors ötlet szülőknek
Ha meghallja a diszlexia szót, akkor a legtöbb szülő tanácstalanul tekinget körbe: Most mit tegyek?...

Miben jók a diszlexiások? 9 pozitív példa
Ha a diszlexiáról van szó, legtöbbször a problémáról, a tünetekről vagy épp a fejlesztési...

Nem elég, ha olvasni tud!
Áron tíz éves. Ha kézbe kap egy szöveget, azt minden gond nélkül felolvassa. Azonban értelmezéskor...

Jól csak a szívével lát az ember!
Az igazság a szemnek láthatatlan – talán Te is énekelted ezt valaha Bródy Jánossal. Talán kicsit meg...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

Unokáimnak rendeltem, nagyon meg vagyok elégedve a programmal. Nagyon élvezi Gergő. Őt éves. Mindjárt az első alkalommal nagy örömet okoztak neki a dicséretek. Szívesen játszik a programmal.

Bertók Istvánné, Vác

Érdekel >>>


Nagyon jónak találom a programot. A kisfiam 2. osztályos, és nagyon élvezi a feladatokat. Vettem másfajta képességfejlesztő CD-ket is, de egyikkel sem foglalkozott ennyit, mint ezzel.

Lonkai Tünde, Hódmezővásárhely

Érdekel >>>


Rendkívül hasznosnak és jól használhatónak tartjuk az Önök által fejlesztett programot tanórai és tanórán kívüli foglalkozásokon egyaránt.

Pongrácz Tímea

Érdekel >>>


Nagyon örülök, hogy rátaláltunk erre a hasznos segítségre, mert nem sok minden van a betűkkel kapcsolatban ami a fiamat leköti, de ez a program "elvarázsolta". Már a fejlesztő tanárának is mesélt róla, hogy milyen sokat gyakorol a szünidőben, pedig feltett szándéka volt a tanulás mellőzése. A család többi tagja is kipróbálta, és sorban állnak, hogy játszhassanak vele.

Madai Anikó, Gyál

Érdekel >>>


Jön az év vége, most jól ki lehet használni a programokat, és a gyerekeknek olyan, mintha játszanának. Néha még versenyt is rendez a kolléganő, hogy ki az ügyesebb.

Tamás László, Ajka, Fekete István Általános Iskola

Érdekel >>>


A gyakorlás eredménye már négy nap után meglátszik. A sikerélményt könnyen meg lehet szerezni. Pár nap múlva a kisfiam magabiztosan, kevés nehézséggel olvasott az órán.

Virághné Hegedűs Julianna, Szolnok

Érdekel >>>


Unokám egyedül is képes kezelni a programot, nem kell folyamatosan felügyelni, de a napló segítségével mégis könnyen leellenőrizhetem teljesítményét.

Somogyiné Mogyorósi Angella, Litér

Érdekel >>>


Felnőttként használom, mert nem ismerték fel a problémát iskolás koromban, ezért sokat szenvedtem. Ez a program sokat segít és kérem írják meg, ha tudnak ajánlani felnőttek számára más programokat is!

László Gabriella, Budapest

Érdekel >>>


Igazán jónak találom! Gyermekemnek így van kedve gyakorolni, sikerélmény éri a feladatok megoldása során.

Balázs Eszter Ágnes, Röszke

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Hogyan kerüljük el az idegösszeomlást? 6 okos tipp szülőknek
Minden szülő ismeri azt az ellentmondásos érzést, hogy szereti a gyerekeit, de időnként az őrületbe...

Locsolkodjunk!
Hamarosan itt a húsvét. Az egyik legszebb szokás a locsolkodás, melyet a fiúk locsolóversekkel...

Mit készítsünk húsvétra?
A pompon állatkák könnyen, gyorsan elkészíthető húsvéti ajándékok, melyeket gyerekeknek,...

Barát vagy ellenség?
Gyerekeink számára a barátság az egyik legfontosabb dolog. A barátság rengeteg olyan dologra tanítja...

Tiltsuk be a házi feladatot!
Egy amerikai oktatáskutató tanulmányának eredményei azt mutatják, hogy a házi feladat nem...

Így lehet gyermeked sikeres az iskolában - nyolc tipp tanároktól szülőknek
Gyermeked életének egyik legfontosabb helyszíne az iskola. Életének nagy részét itt tölti, itt...

A boldog gyermekkor hét titka
Sokat gondolkodunk gyermekeink sorsáról, de keveset foglalkozunk a boldogságukkal. Beszélünk...

Anyu csúcsformában!
Vajon mi az oka, hogy a fejlesztésben résztvevő gyerekek egy része azonnal szárnyra kap, mások...

Öt kérdés, amit érdemes feltenni a fogadóórán
Fogadóóra. Ilyenkor mindig összeszorul a gyomrom, és hajlamos vagyok elfelejtkezni a fontos...

A diszlexia-veszélyeztetettség jelei
A kisgyermekek mozgása és beszéde alapján már az iskola megkezdése előtt megjósolhatóak a későbbi...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu