6 ötlet, hogy gyermeked megszeresse az olvasást

„Nyári délután – A két legszebb szó a világon” – Henry James

Azok a hosszú, képernyőmentes, dologtalan nyári délutánok, talán azok segítenek legjobban abban, hogy a gyerekek érdeklődése kibontakozzon. Ilyenkor válik életük korlátlanná, színessé és teljessé.

Sok mindenért hálás vagyok apámnak, de talán leginkább azért, mert megtanított az olvasás szeretetére. Elvitt magával a könyvtárba, a könyvesboltokba, olvasott nekem, és hagyta, hogy én olvassak neki. Ha kellett, magyarázott, máskor kérdezett és érdeklődött, volt, amikor irányított. Különösen nyáron, mikor nem volt semmi dolgom, csak úgy faltam a könyveket.

Most, ezen a nyáron Te is megragadhatod a lehetőséget, és segíthetsz gyermekednek, hogy megszeresse az olvasást!

Mitől lesz okos a gyerek?

Rengeteg téves, misztikus elképzelés kering a szülők között arról, hogy mivel segíthetnek a legtöbbet gyermeküknek, hogyan garantálhatják, hogy okos lesz, jól fog teljesíteni az iskolában, és majd az életben. Van, aki komolyzenét hallgat a terhesség alatt, mások a vitaminokra esküsznek, sokan pedig drága fejlesztő játékokat vásárolnak már csecsemőkorban.

Persze ezek egyike sem árt, de az igazság az, hogy a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja gyermeked értelmi képességeinek fejlesztésére az olvasás. Amelyik gyerek többet olvas, az jobban teljesít az iskolában, és könnyebben megérti az új ismereteket. Olvass gyermekednek, és tanítsd meg őt az olvasás szeretetére.

Kötelező?

A legtöbb szülő vásárol gyermekének könyveket, és abban reménykedik, hogy megszeretik majd az olvasást. És mégis, mire felső tagozatba érnek, a legtöbb gyerek csak a kötelező olvasmányokat olvassa el. Egy 2009-es olvasásvizsgálatban csupán a nyolcadik osztályosok 18%-a érte el a negyedik szintet, pedig ez lenne a minimálisan szükséges az írott szöveg megértéséhez és feldolgozásához. Az ötödik szintet pedig már csak minden huszadik gyerek érte el.

Az olvasás szórakoztató is lehet!

Miért történik ez? Az, hogy valaki szeret-e olvasni, nem kisgyermekkorban alakul ki.  Az óvodások még szeretik a könyveket lapozgatni, a képeket nézegetni. Talán még élvezik az olvasás alsó tagozatosként is. Azonban az olvasás kemény munka, és annyi más szórakozási lehetőség van… Ha nem gyakorolják, akkor el sem jutnak arra a szintre, ahol az olvasás már valóban szórakoztató tevékenységgé válik, az egyik legjobb kikapcsolódásra, ami csak létezik.

 Tehát hogy érheted el, hogy gyermeked megszeresse az olvasást? Íme, néhány ötlet, melyek segíteni fognak:

1. Minél hamarabb

Olvass gyermekednek a lehető leghamarabb. És nem csak lefekvéskor. Vegyél neki képeskönyveket, rongykönyveket, hadd játsszon ezekkel. hordjátok ezeket a könyveket mindig magatokkal,, hogy bármikor elővehessétek őket. Nap közben is többször tartsatok egy kis szünetet, vedd az öledbe gyermeked, és a kis összebújás közben olvass neki egy kicsit.

2. Irány a könyvtár

Már óvodásként látogassátok rendszeresen a könyvtárat. Itt nézegetheti a könyveket, kipróbálhatja a játékokat. A könyvtár így egy meleg, biztonságos hellyé változik számára. A könyvtárban is olvass neki, lapozzatok bele a neki tetsző könyvekbe, olvass fel részleteket, egyet-kettőt pedig vigyetek is haza. Otthon a könyvtári könyveknek alakítsatok ki egy külön polcot, így sohasem keverednek el, és mindig tudni fogjátok, hol találhattok valami újdonságot.

Kérjetek segítséget a könyvtárban: A könyvtárosok általában pontosan tisztában vannak vele, hogy melyik korosztály mit szeret a legjobban, de a többi szülő is jó ötleteket adhat.

Vegyetek részt a könyvtárban szervezett programokon. Sok helyen rendeznek felolvasást, bábszínházat, író-olvasó találkozót, vagy épp rajzversenyt.

3. Folytatódik?

Olvassatok sorozatokat! Gyermeked mindig örülni fog, ha talál egy új könyvet a kedvenc szerzőjétől.

4. Kérek még!

Olvass gyermekednek olyan gyakran, amilyen gyakran csak lehet. Mi például gyakran olvasunk mesét étkezés közben is. Ráadásul így könnyebben megkóstolják azokat az ételeket is, melyektől egyébként idegenkednének.

5. Nem kényszer!

Ne kényszerítsd olvasásra gyermeked. Ha szereti a könyveket, magától is elkezd majd olvasni, amikor megszerezte a szükséges alapképességeket. Ne felejtsd el, a végső cél nem az, hogy hangosan ki tudja olvasni a leírt szöveget, hanem az, hogy valóban szeresse az olvasást. Ha kényszeríted az olvasásra, akkor könnyen előfordulhat, hogy éppen ellenkező hatást érsz el, és megutálja a könyveket.

Sokszor előfordul, hogy hiába okos egy gyerek, nem érdeklődik az olvasás iránt még nyolc-kilenc évesen sem. Ne aggódj! Ilyenkor még hamar be lehet hozni a lemaradást, ha minden olvasáshoz szükséges alapképesség kialakult.

6. Olvass később is!

Ne hagyd abba az olvasást akkor sem, ha már gyermeked is tud olvasni, folytassátok, amíg igényli. Így addig is ébren tarthatod érdeklődését a mesék és az irodalom iránt, amíg saját maga még nem olvas elég hatékonyan ahhoz, hogy önállóan olvasson hosszabb szövegeket. Ráadásul a meseolvasás nem csak az olvasás megszerettetésében fontos, hanem a szereteted is közvetíti felé, és rengeteg alkalmat biztosít a beszélgetésre.


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Hangoskodjunk!
Az olvasási képességek fejlesztésében nagyon fontos, hogy a szülő olvasson gyermekének. Vajon miért...

Ismerd meg gyermekeidet!
Az egyik legnagyobb kockázat a gyereknevelés során, ha gyermekünktől túl sokat várunk el, ez ugyanis...

Gyermeked diszlexiás és segíteni szeretnél neki? 47 gyors ötlet szülőknek
Ha meghallja a diszlexia szót, akkor a legtöbb szülő tanácstalanul tekinget körbe: Most mit tegyek?...

Miben jók a diszlexiások? 9 pozitív példa
Ha a diszlexiáról van szó, legtöbbször a problémáról, a tünetekről vagy épp a fejlesztési...

Nem elég, ha olvasni tud!
Áron tíz éves. Ha kézbe kap egy szöveget, azt minden gond nélkül felolvassa. Azonban értelmezéskor...

Jól csak a szívével lát az ember!
Az igazság a szemnek láthatatlan – talán Te is énekelted ezt valaha Bródy Jánossal. Talán kicsit meg...

„Jelképek erdején át visz az ember útja”
Az ember társadalmi lény. Létszükséglete, hogy érintkeznie kell másokkal, és ehhez jelekre van...

Játékötletek matekfóbia ellen
Mára olyan játékötletekkel készültünk, melyekkel sikerrel szállhatsz szembe a matekfóbiával....

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

A kisfiam imádja a cd-t és örömmel ül a gép mellé játszani, mert ő szerinte játék, nem gyakorlás!:) Ezt köszönöm, de őszintén!

Rostás Katalin, Nyíregyháza

Érdekel >>>


Én vásárlás előtt próbáltam ki a programot. Azért tetszett, mert nagyon jól egymásra épülnek a feladatok. Motiváló hatású, mindenki saját tempójában használhatja. A gyermekeknek értelmes időtöltésükké válhat.

Balaskóné Goldfinger Lívia, Zalaegerszeg

Érdekel >>>


Nagyon tetszik. Gyermekem a játékosan gyakorolja az olvasást, úgy hogy közben egy kedvenc időtöltésével foglalkozik, számítógépezik.

Walterné G. Katalin, Budapest

Érdekel >>>


Nagyon jónak találom a programot. A kisfiam 2. osztályos, és nagyon élvezi a feladatokat. Vettem másfajta képességfejlesztő CD-ket is, de egyikkel sem foglalkozott ennyit, mint ezzel.

Lonkai Tünde, Hódmezővásárhely

Érdekel >>>


8 éves kislányom egyelőre "csak" diszlexia gyanús. Nem tudtam mit is jelent ez, csak annyit, hogy a diszlexiás gyermek cseréli, keveri a betűket. Utánanéztem az interneten és nagyon megijedtem, hogy baj van, mert sok - a diszlexiára jellemző - vonást ismertem fel a lányomon. Olvasás, írás közben majd elalszik, nagyokat ásít, viszont matekból kiváló. Az iskolában már elkezdték vele a heti 1 órányi foglalkozást - ami csak a semminél több -, amíg ki nem derül, hogy tényleg diszlexiás-e. Megnéztem a programot, amellyel "játszanak" és arra gondoltam, bárcsak lenne egy ilyen otthon is. Amikor megrendeltem a CD-t, hihetetlen gyorsan kézhez vehettük, és rendkívül boldog voltam, valamint nagyon örült neki a lányom is, hogy azt a CD-t kapta meg, amellyel az isiben is gyakorolnak. Az elképesztően sok és kiváló gyakorlatokat, játékokat szerencsére a lányom is szereti, szívesen ül le velük foglalkozni, nem úgy mint a többi jónak mondott foglalkoztató CD-kel. Ezt a programcsaládot nem lehet eléggé megköszönni, javasolni fogom minden gyermekes ismerősömnek!

Királyné Posta Anna, Dég

Érdekel >>>


Gyermekemet nagyon nehéz rávenni az olvasásra, de ezzel a programmal szívesen tanul, és napról napra észrevehető a fejlődése is.

Sneider Gabriella, Nyíregyháza

Érdekel >>>


Nagyon jól tervezett program, sok pontos beállítási lehetőséggel. Nagy segítség számunkra a játékos tanulás lehetősége.

Misiné Dormán Andrea, Gyöngyös

Érdekel >>>


Igazán jónak találom! Gyermekemnek így van kedve gyakorolni, sikerélmény éri a feladatok megoldása során.

Balázs Eszter Ágnes, Röszke

Érdekel >>>


Nagyon hasznos, jól használható anyag. Mint utazó gyógypedagógus, remekül bevált a munkám során. A gyerekek nagyon szeretik.

Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és EGYMI, Miskolc

Érdekel >>>


Nagyon örültem, hogy megtaláltam a Varázsbetűt! A gyermekem szívesen használja a programot, és javul!

Danka Barbara, Győr

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Játék és tanulás – Örök ellenségek? Ajándék játékkal
Játék vagy tanulás? Legtöbbünk fejében ez a két fogalom örök ellenségként létezik. Ha tanulás...

A jó szülő-gyerek kapcsolat három alappillére
Életünk egyik legfontosabb területe a szülő-gyermek kapcsolat. Minden gyermek és minden szülő más -...

Szókincskereső - Szókincsfejlesztő játékok
Gyermeked szókincsének gazdagítása hozzájárul az írott szövegek és a hallott beszéd jobb...

Kincs, ami van! Hogyan fejlesztheted gyermeked szókincsét?
"A szituáció definisztikai szuggesztivitása oly mértékben degradált, hogy az inhomogén struktúrájú...

5 M gyermeked olvasási képességének fejlesztéséhez
Egyre több, és egyre könnyebben hozzáférhető a képi információ, ezért nem vagyunk rászorulva az...

Hogyan legyen jó szülő?
Szülőnek lenni életünk egyik legfontosabb, legnagyobb erőkifejtést és bevonódást kívánó szerepe....

Még egyszer a testközépvonalról
Gyermeked életének első éveiben a testközépvonal biztosítja, hogy mindkét testfél egyaránt...

Játékötletek a testközépvonal átlépéséhez
Az iskolás korban is megmaradt testközépvonali gát akadályozhatja az írás és az olvasás...

Mi az a testközépvonal?
Hallottál már a testközépvonal szerepéről az írás-olvasás tanulásának folyamatában? Sokat segíthetsz...

Mikor írt utoljára kézzel?
Egy előadást hallgattam a múltkor. Jegyzetelni akartam, ezért füzetet és tollat vettem elő, hogy...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu