5 M gyermeked olvasási képességének fejlesztéséhez

Mai világunk minden eddiginél jobban kedvez a diszlexiásoknak.

Egyre több, és egyre könnyebben hozzáférhető a képi információ, egyre nagyobb az elektronikus eszközök szerepe. Egyre több tudás szerezhető meg olvasás nélkül, tévéből, dvd filmekről, moziból, internetről, és ezért nem vagyunk rászorulva az olvasásra. Egyre kevesebbet olvasunk.

A tanuláshoz olvasni kell

Azonban az olvasási képesség az olvasás során fejlődik. Ha nem gyakoroljuk, akkor az olvasási képességünk gyenge marad. Gyenge olvasási képességgel pedig nem lehet magas szinten tanulni.

Látszólag egyre kevésbé van szükség az olvasásra, de mutass nekem egy jogászt, aki olvasás nélkül tudott ledoktorálni!

Mutass egy matematikust, egy könyvelőt, egy fizikust, egy tanárt, egy orvost vagy egy mérnököt, aki pusztán videókból tanulta meg, amit tud!

Mutass egy nyelvet, amit írás és olvasás nélkül meg lehet tanulni!

Alapszinten egész jól el lehet boldogulni olvasás nélkül is. Amit így össze lehet szedni, az elég egy beszélgetéshez. De ha azt szeretnéd, hogy gyermeked leérettségizzen, vagy főiskolára, egyetemre menjen, akkor rá vagy szorulva az olvasásra! Ha gyermeked nem jól olvas, és nem szeret olvasni, akkor megjósolható a kudarc.

Te döntesz!

Ha azt akarod, hogy gyermeked felnőve sikeres legyen, akkor most kell lépned! Segítened kell neki, hogy megszeresse az olvasást! Mit tehetsz? Az alábbi öt ötlet, (5 M) ebben segít!

1.M: Mese

Az olvasás fejlett képalkotó képességet követel az olvasótól, meg kell értenie, és el kell képzelnie, amiről a szöveg szól. Mint egy rendőrségi fantomkép-rajzolónak, pusztán szavak alapján kell megalkotnia egy képet. Ebben sokat segíthet a szülő. A mesélés során a gyereknek ugyanúgy kell képeket alkotnia a szöveg alapján, ahogy az olvasás során, ugyanakkor nem terheli őt az olvasás technikai kivitelezése, és segítséget kaphat a szülő gesztusaitól, hangsúlyozásától is.

2.M: Mozgás

A mozgás nagyon sokat segít gyermekednek! A mozgás során nem csak ügyesebb és erősebb lesz gyermeked, hanem idegrendszere és érzékszervei is fejlődnek. Ha gyermeked ügyesedik, önbizalma is fejlődik, és kevésbé fog szorongani. Ne engedd, hogy gyermeked csak a tévé és a számítógép előtt üljön! Szüksége van a való világból származó élményekre is! Kiskorától járjatok játszótérre, tanítsd meg biciklizni, úszni, ha biztonságban megteheted, akkor engedd le a kertbe, az udvarra, a rétre. Menjetek sétálni, túrázni, kirándulni. A mozgás nem csak neki tesz jót, hanem Neked, és a kapcsolatotoknak is!

3.M: Mondókák

A mondókák segítenek gyermekednek az anyanyelv elsajátításában, és fejlesztik az íráshoz és az olvasáshoz szükséges képességeket. Gyermeked jobban megismeri a nyelv hangjait, felismeri a szavak közötti nyelvtani kapcsolatokat, és szókincs is fejlődik. A mondókák ritmusa megnyugtat, elringat, vagy éppen fordítva, fellelkesít! Mondókázzatok otthon, a kocsiban, út közben, a fürdőkádban, bárhol. Játsszátok el, mutogassátok el a mondókákat, ettől izgalmasabb és vidámabb.

4.M: Művészetek

Minden művészeti ág fejleszti gyermeked képességeit. Próbáljatok ki minél többet, és keressétek meg azt, mely a legjobban tetszik gyermekednek! A képzőművészetek – gyurmázás, rajzolás, festés – gyermeked finommozgásainak és vizualitásának fejlesztésében segítenek. A színjátszás segítségével gyermeked egy másik világba élheti bele magát, és közben fejlődik mozgása, kommunikációs képessége, emlékezete. Sőt, a kellékek, és a diszletek elkészítése során, vagy árnyjáték, bábozás közben finommozgása is fejlődik, a keze is ügyesedik! A zene, akár a hangszeres, akár az énekelt muzsika nagyon jó hatással van gyermekedre. Megnyugtatja, fejleszti hallását, a zene által megtanulja irányítani magát, megtanul együttműködni másokkal, fejlődik a ritmusérzéke. Hangszerhasználat esetén a finommozgásai is fejlődnek!

5.M: Motiváció

Gyermeked motivációja két olyan tényezőtől függ, melyeket Te is tudsz fejleszteni. Ez a kettő az önbizalom, és a hatékonyság érzése, amikor gyermeked úgy tud nekikezdeni egy új feladatnak, hogy érzi, hogy ő ezt meg tudja oldani.

Ragadj meg minden alkalmat rá, hogy gyermeked sikerélményt szerezhessen. Próbáljatok ki új dolgokat akár a művészetek, akár a mozgás terén, és ha sikeres, akkor dícsérd meg. Ne dicsérj rutinból vagy érdemtelenül, de dicsérd meg, ha magához képest előrelépett!

Ha az iskolában sok a kudarc, akkor vidd olyan társaságba, ahol nem számít az iskolai teljesítmény: keressetek egy sportkört, vagy kezdjetek bele valamilyen olyan hobbiba, ami érdekli őt. Beszélgessetek gyakran az elért eredményekről, és mutasd meg neki, hogy apró lépésekre osztva még egy nagynak tűnő feladat megoldása sem reménytelen.

Tudnod kell, a diszlexia nem jelenti azt, hogy gyermeked eleve reménytelenül indul neki az életnek. Rengeteg sikeres és boldog ember kezdte az életét olvasási problémákkal. Ha szeretnéd gyermeked olvasási képességeit fejleszteni, akkor pedig itt találsz egy nagyon hasznos segítséget: Kattints ide, és tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

A ritmus varázslata
Vajon milyen hatással van a ritmusérzék gyermeked olvasási képességére? Ma a ritmus tanulásban...

Diszgráfia - A tanulási zavar, amiről tudnod kell
Gyermeked füzete hemzseg a helyesírási hibáktól, gyakran még olyan egyszerű szavakat is elront, mint...

Vigyázat! Áltudomány!
Az utóbbi hetekben az egész világon, elterjedt a hír, hogy egy francia tudóscsoport megtalálta a...

Az idő és a matematika
Gondolkodtál már azon, hogy gyermekednek mit is jelent az idő? Egy gyermeknek nem egyszerű...

Ubukubu zűrkalandjai - Mesekönyv az olvasási képességek fejlesztésére
Az Ubukubu zűrkalandjai című könyv szórakoztató mese, és egyben kiváló eszköz gyermeked olvasási...

Tükörírás: áldás vagy átok?
Időnként előfordul, hogy egy nagycsoportos, kisiskolás gyermek szülei ijedten veszik észre:...

Az egyensúly zavara és fejlesztése
A gyerekeknél az olvasás megtanulásában nagy szerepe van a mozgásnak is. Éppen úgy fontosak a...

Így nevelj magabiztos gyereket - 6 ötlet
Szülőként valamennyien szeretnénk, hogy gyermekünk magabiztos felnőtté váljon, de ezt nem lehet...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

Nagyon jók a feladatok, érdekesek, változatosak. Szívesen játszik vele a gyerek.

Basticz Józsefné, Perkáta

Érdekel >>>


A munkahelyem (Nevelési Tanácsadó) megvette a Varázsbetűt, én tegnap próbáltam ki "élesben" gyerekeken. Az eredmény fantasztikus volt. Én magam is élveztem, a feladatok változatossága, a könnyen kezelhetőség, a feladatok közti gyors és rugalmas átjárás lehetősége a korábban ismertekhez képest ezerszer jobb! Több korosztállyal próbáltam, az óra végén alig tudtam kilökdösni a gyerekeket. A másodikos Sanyikám, akit amúgy elég nehéz feladatban tartani, miután 50 percen át dobálta a befőtteket, mondatokat párosított stb., az óra végén azt mondta: "Ma miért nem tanultunk?" Csak gratulálni tudok ehhez a remek programhoz. A hang effektusok és üdvrivalgások a sikeres megoldások után csak hab ezen a finom tortán!

Fehérvári Katalin logopédus

Érdekel >>>


Gyermekem középsúlyos értelmi fogyatékos, és szegénykémet a hideg rázta, ha meghallotta azt a szót, hogy tanulás. Mióta használjuk a programot, azóta szívesen ül le a gép mellé és játékosan sajátítja el azokat a készségeket, amire eddig gondolni sem mertünk.

Czibere Józsefné, Hajdúszoboszló

Érdekel >>>


Különösen szép a biztató, építő kritika, ha valami nem sikerül! Milyen jó is lenne, ha a suliban is így nevelnék, bátorítanák a gyerekeket... kihozva belőlük a legjobbat!

Cseke Éva, Budapest

Érdekel >>>


Szenzációs játék!!! Alsós tanító vagyok. Sok gyermeknek probléma a diszlexia. Na és a "nem akarok olvasni" is. Ezzel a programmal úgy olvas a gyermek, hogy észre sem veszi. Közben pedig egyre gyakorlottabban siklik szeme a betűkön.

Dvornitzky Tamáné, Tiszaföldvár

Érdekel >>>


Hasznosnak találom a programot, mert sokféle játékot tartalmaz. A fiamat jól motiválja a jutalomjáték lehetősége. Szívesen játszik a számítógépen, így könnyebb a gyakorlás is.

Perneckerné Laboda Edit, Pécs

Érdekel >>>


Felkeltette a gyerkőc érdeklődését ez a program. Ennek tényleg örülök, mert sok gondja van a tanulással, és láthatóan zavarja, hogy neki nem megy minden olyan könnyen, mint másnak. Köszönjük szépen!

Szurdiné Barkai Anita, Győr

Érdekel >>>


Korrekt hozzáállásukat köszönöm. Ismerőseimnek is ajánlottam már a programokat.

Garai Mária, Budapest

Érdekel >>>


Iskolánkban több mint 6 éve használom a programot, a diszlexiás diákok reedukációja, fejlesztése során. Kiváló szakmai segítségnek tartom, és szinte minden órán használom. Köszönettel és üdvözlettel: Bagoly Lászlóné szakvizsgázott fejlesztőpedagógus

Nyáry Pál Általános Iskola és AMI, Nyáregyháza

Érdekel >>>


A próbaverzió sikere után döntöttünk úgy, hogy hasznos lesz legnagyobb lányunknak, de a többiek is biztosan sokat fognak tanulni. A feladatok utáni dicséret, ami a legjobban ösztönzi az egyébként gyorsan türelmét vesztő gyermekünk. A másik pozitív tapasztalatunk, hogy sokszor próbálkozhat és nem annyira idő centrikus! Ez egy lassabb gyermeknek is lendületet ad!Könnyű és érthető volt a telepítés is!

Kocsis Bettina, Kalocsa

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Hogyan legyen jó szülő?
Szülőnek lenni életünk egyik legfontosabb, legnagyobb erőkifejtést és bevonódást kívánó szerepe....

Még egyszer a testközépvonalról
Gyermeked életének első éveiben a testközépvonal biztosítja, hogy mindkét testfél egyaránt...

Játékötletek a testközépvonal átlépéséhez
Az iskolás korban is megmaradt testközépvonali gát akadályozhatja az írás és az olvasás...

Mi az a testközépvonal?
Hallottál már a testközépvonal szerepéről az írás-olvasás tanulásának folyamatában? Sokat segíthetsz...

Mikor írtál utoljára kézzel?
Egy előadást hallgattam a múltkor. Jegyzetelni akartam, ezért füzetet és tollat vettem elő, hogy...

Betűlabirintus
Az olvasni tanuló és olvasási problémával küzdő gyerekek legtöbbször a ‘b’, ‘d’, és ‘p’ betűket...

Összetett szavak - kártyajáték
Ingyenesen letölthető játék, mely nem csak szórakoztató, de gyermeked szókincsét, és olvasási...

Hogyan tanulunk beszélni?
A beszéd nem csak a kommunikáció, hanem a gondolkodás és a tanulás eszköze is. Ha gyermeke beszéde...

Hogyan dicsérd gyermeked?
Gyermekünk nevelése során a dicséret az egyik leghatásosabb eszköz. De vajon hogy kell jól dicsérni?...

Van valami jó a tanulási problémákban?
Mikor kiderül, hogy gyermekünknek problémái vannak a tanulással, a különböző, enyhébb, vagy...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu