5 M gyermeked olvasási képességének fejlesztéséhez

Mai világunk minden eddiginél jobban kedvez a diszlexiásoknak.

Egyre több, és egyre könnyebben hozzáférhető a képi információ, egyre nagyobb az elektronikus eszközök szerepe. Egyre több tudás szerezhető meg olvasás nélkül, tévéből, dvd filmekről, moziból, internetről, és ezért nem vagyunk rászorulva az olvasásra. Egyre kevesebbet olvasunk.

A tanuláshoz olvasni kell

Azonban az olvasási képesség az olvasás során fejlődik. Ha nem gyakoroljuk, akkor az olvasási képességünk gyenge marad. Gyenge olvasási képességgel pedig nem lehet magas szinten tanulni.

Látszólag egyre kevésbé van szükség az olvasásra, de mutass nekem egy jogászt, aki olvasás nélkül tudott ledoktorálni!

Mutass egy matematikust, egy könyvelőt, egy fizikust, egy tanárt, egy orvost vagy egy mérnököt, aki pusztán videókból tanulta meg, amit tud!

Mutass egy nyelvet, amit írás és olvasás nélkül meg lehet tanulni!

Alapszinten egész jól el lehet boldogulni olvasás nélkül is. Amit így össze lehet szedni, az elég egy beszélgetéshez. De ha azt szeretnéd, hogy gyermeked leérettségizzen, vagy főiskolára, egyetemre menjen, akkor rá vagy szorulva az olvasásra! Ha gyermeked nem jól olvas, és nem szeret olvasni, akkor megjósolható a kudarc.

Te döntesz!

Ha azt akarod, hogy gyermeked felnőve sikeres legyen, akkor most kell lépned! Segítened kell neki, hogy megszeresse az olvasást! Mit tehetsz? Az alábbi öt ötlet, (5 M) ebben segít!

1.M: Mese

Az olvasás fejlett képalkotó képességet követel az olvasótól, meg kell értenie, és el kell képzelnie, amiről a szöveg szól. Mint egy rendőrségi fantomkép-rajzolónak, pusztán szavak alapján kell megalkotnia egy képet. Ebben sokat segíthet a szülő. A mesélés során a gyereknek ugyanúgy kell képeket alkotnia a szöveg alapján, ahogy az olvasás során, ugyanakkor nem terheli őt az olvasás technikai kivitelezése, és segítséget kaphat a szülő gesztusaitól, hangsúlyozásától is.

2.M: Mozgás

A mozgás nagyon sokat segít gyermekednek! A mozgás során nem csak ügyesebb és erősebb lesz gyermeked, hanem idegrendszere és érzékszervei is fejlődnek. Ha gyermeked ügyesedik, önbizalma is fejlődik, és kevésbé fog szorongani. Ne engedd, hogy gyermeked csak a tévé és a számítógép előtt üljön! Szüksége van a való világból származó élményekre is! Kiskorától járjatok játszótérre, tanítsd meg biciklizni, úszni, ha biztonságban megteheted, akkor engedd le a kertbe, az udvarra, a rétre. Menjetek sétálni, túrázni, kirándulni. A mozgás nem csak neki tesz jót, hanem Neked, és a kapcsolatotoknak is!

3.M: Mondókák

A mondókák segítenek gyermekednek az anyanyelv elsajátításában, és fejlesztik az íráshoz és az olvasáshoz szükséges képességeket. Gyermeked jobban megismeri a nyelv hangjait, felismeri a szavak közötti nyelvtani kapcsolatokat, és szókincs is fejlődik. A mondókák ritmusa megnyugtat, elringat, vagy éppen fordítva, fellelkesít! Mondókázzatok otthon, a kocsiban, út közben, a fürdőkádban, bárhol. Játsszátok el, mutogassátok el a mondókákat, ettől izgalmasabb és vidámabb.

4.M: Művészetek

Minden művészeti ág fejleszti gyermeked képességeit. Próbáljatok ki minél többet, és keressétek meg azt, mely a legjobban tetszik gyermekednek! A képzőművészetek – gyurmázás, rajzolás, festés – gyermeked finommozgásainak és vizualitásának fejlesztésében segítenek. A színjátszás segítségével gyermeked egy másik világba élheti bele magát, és közben fejlődik mozgása, kommunikációs képessége, emlékezete. Sőt, a kellékek, és a diszletek elkészítése során, vagy árnyjáték, bábozás közben finommozgása is fejlődik, a keze is ügyesedik! A zene, akár a hangszeres, akár az énekelt muzsika nagyon jó hatással van gyermekedre. Megnyugtatja, fejleszti hallását, a zene által megtanulja irányítani magát, megtanul együttműködni másokkal, fejlődik a ritmusérzéke. Hangszerhasználat esetén a finommozgásai is fejlődnek!

5.M: Motiváció

Gyermeked motivációja két olyan tényezőtől függ, melyeket Te is tudsz fejleszteni. Ez a kettő az önbizalom, és a hatékonyság érzése, amikor gyermeked úgy tud nekikezdeni egy új feladatnak, hogy érzi, hogy ő ezt meg tudja oldani.

Ragadj meg minden alkalmat rá, hogy gyermeked sikerélményt szerezhessen. Próbáljatok ki új dolgokat akár a művészetek, akár a mozgás terén, és ha sikeres, akkor dícsérd meg. Ne dicsérj rutinból vagy érdemtelenül, de dicsérd meg, ha magához képest előrelépett!

Ha az iskolában sok a kudarc, akkor vidd olyan társaságba, ahol nem számít az iskolai teljesítmény: keressetek egy sportkört, vagy kezdjetek bele valamilyen olyan hobbiba, ami érdekli őt. Beszélgessetek gyakran az elért eredményekről, és mutasd meg neki, hogy apró lépésekre osztva még egy nagynak tűnő feladat megoldása sem reménytelen.

Tudnod kell, a diszlexia nem jelenti azt, hogy gyermeked eleve reménytelenül indul neki az életnek. Rengeteg sikeres és boldog ember kezdte az életét olvasási problémákkal. Ha szeretnéd gyermeked olvasási képességeit fejleszteni, akkor pedig itt találsz egy nagyon hasznos segítséget: Kattints ide, és tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

A mese hatalma
Rendszeresen olvasol gyermekednek? Az olvasás folyamatának előkészítésében nagyon fontos szerepe van...

Legfrissebb bejegyzések

Beszélgetés - az egyik leghatásosabb fejlesztő gyakorlat
A napi rohanás után előfordul, hogy nincs türelmünk gyermekünkkel foglalkozni. Egyszerűbbnek...

Minek az a szemüveg?!
Minek az a szemüveg? Vedd le azonnal! Ez igazságtalan előnyt ad Neked azokkal szemben, akik nem...

Alakállandóság - Az olvasástanulás fontos lépcsője
A sikeres olvasástanulás alapfeltétele, hogy gyermeked képes legyen felismerni az apró eltéréseket,...

Hogy mondjam el neki?
Egy idő után minden diszlexiás gyerek észreveszi, hogy valami nincs rendben. Ekkor teszi fel a...

Logikus? Szórakoztató észjátékok
A matematikai gondolkodás alapja a problémákra való érzékenység, és a megoldás keresése iránti...

Jó játék a fejlődés kulcsa
Sokszor mondjuk a gyerekeinknek, hogy érdemes lenne játék helyett inkább tanulni. Pedig a játék...

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Játékok a beszédészlelés fejlesztéséhez
A gondolkodás, és a kommunikáció alapja a beszéd, és természetesen a tanulás sem képzelhető el a...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

A lányomnak nagyon tetszik, és ez már jó pont. Bár van olyan játék, amit még nem tud használni, lévén, hogy csak pár betűt ismer, ám ez is ösztönzőleg hat rá.

Miklós Lászlóné, Várpalota

Érdekel >>>


Nagyon jó, a feladatok ötletesek, érdekesek, játékosak. Leköti a gyermek figyelmét, izgatottan várja a következő feladatot. Nem csak diszlexiás gyermek számára jó, hanem gyakorlás szintjén bárkinek.

Haluska Zoltánné, Makó

Érdekel >>>


Igényes a kidolgozás, áttekinthető a felépítés, gyerekek is könnyen eligazodnak a feladatok között. 9 éves autista fiamat nehéz rávennem az olvasás, írás gyakorlására, így nekünk a számítógépes "játékok" nagyon sokat segítenek. A varázsbetű feladatait mindig az ő szintjének megfelelően tudom beállítani, így biztosítani tudom számára egyrészt a folyamatos fejlődés, másrészt a sikerélmény, pozitív megerősítés lehetőségét.

Hegedüs Orsolya, Diósd

Érdekel >>>


Nagyon szívesen játszik vele a 7 éves gyermekem. Értelemszerűen még nem tudjuk mindegyik alprogramot használni, de szívesen ül le mellé. Én pedig azt szeretem, hogy nem kell mellette ülnöm, hogy elolvassam a feladatot.

Horváthné Csolák Erika, Mályi

Érdekel >>>


Nekem nagyon tetszik a programok sokfélesége,a változtatható nehézségi szintek, az egyes feladatok célratörősége,és az hogy rendkívül változatos gyakorlást tesznek lehetővé. Remek gyakorlási, fejlesztési lehetőség nemcsak diszlexiás gyermekek számára!

dr Vargáné Labancz Ildikó, Fegyvernek

Érdekel >>>


8 éves kislányom egyelőre "csak" diszlexia gyanús. Nem tudtam mit is jelent ez, csak annyit, hogy a diszlexiás gyermek cseréli, keveri a betűket. Utánanéztem az interneten és nagyon megijedtem, hogy baj van, mert sok - a diszlexiára jellemző - vonást ismertem fel a lányomon. Olvasás, írás közben majd elalszik, nagyokat ásít, viszont matekból kiváló. Az iskolában már elkezdték vele a heti 1 órányi foglalkozást - ami csak a semminél több -, amíg ki nem derül, hogy tényleg diszlexiás-e. Megnéztem a programot, amellyel "játszanak" és arra gondoltam, bárcsak lenne egy ilyen otthon is. Amikor megrendeltem a CD-t, hihetetlen gyorsan kézhez vehettük, és rendkívül boldog voltam, valamint nagyon örült neki a lányom is, hogy azt a CD-t kapta meg, amellyel az isiben is gyakorolnak. Az elképesztően sok és kiváló gyakorlatokat, játékokat szerencsére a lányom is szereti, szívesen ül le velük foglalkozni, nem úgy mint a többi jónak mondott foglalkoztató CD-kel. Ezt a programcsaládot nem lehet eléggé megköszönni, javasolni fogom minden gyermekes ismerősömnek!

Királyné Posta Anna, Dég

Érdekel >>>


Nekünk nagyon sokat segített a Varázsbetű. Most 2-dik osztályos a kisfiam, és ennek a programnak a segítségével folyékonyan olvas, és ráadásul nagyon sokat olvas az iskolai feladatokon kívül is :)

Duka Ferencz, Szada

Érdekel >>>


A programról csupa jót mondhatok, nagyban segít! A legékesebb bizonyíték, hogy lassan egy évtizede tudom használni.

Kovács Andrásné, Maglód

Érdekel >>>


A Varázsbetű a legjobb dolog, amit az interneten egész eddig találtam. Köszönöm szépen az ajándékot amit a csomagban küldtek, kedves meglepetés volt. És köszönöm Önöknek a sok munkát, amit a gyermekek fejlődéséért tesznek. Mindenhol ajánlani szoktam, iskolákban és óvodákban is, ahol megfordulok.

Vitos Katalin, Szolnok

Érdekel >>>


Nagyon hasznos, jól használható anyag. Mint utazó gyógypedagógus, remekül bevált a munkám során. A gyerekek nagyon szeretik.

Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és EGYMI, Miskolc

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Hogyan legyél jó szülő?
Szülőnek lenni életünk egyik legfontosabb, legnagyobb erőkifejtést és bevonódást kívánó szerepe....

Még egyszer a testközépvonalról
Gyermeked életének első éveiben a testközépvonal biztosítja, hogy mindkét testfél egyaránt...

Játékötletek a testközépvonal átlépéséhez
Az iskolás korban is megmaradt testközépvonali gát akadályozhatja az írás és az olvasás...

Mi az a testközépvonal?
Hallottál már a testközépvonal szerepéről az írás-olvasás tanulásának folyamatában? Sokat segíthetsz...

Mikor írtál utoljára kézzel?
Egy előadást hallgattam a múltkor. Jegyzetelni akartam, ezért füzetet és tollat vettem elő, hogy...

Betűlabirintus
Az olvasni tanuló és olvasási problémával küzdő gyerekek legtöbbször a ‘b’, ‘d’, és ‘p’ betűket...

Összetett szavak - kártyajáték
Ingyenesen letölthető játék, mely nem csak szórakoztató, de gyermeked szókincsét, és olvasási...

Hogyan tanulunk beszélni?
A beszéd nem csak a kommunikáció, hanem a gondolkodás és a tanulás eszköze is. Ha gyermeke beszéde...

Hogyan dicsérd gyermeked?
Gyermekünk nevelése során a dicséret az egyik leghatásosabb eszköz. De vajon hogy kell jól dicsérni?...

Van valami jó a tanulási problémákban?
Mikor kiderül, hogy gyermekünknek problémái vannak a tanulással, a különböző, enyhébb, vagy...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu