23 ötlet, ha szeretnéd, hogy gyermeked többet olvasson

Sok gyerek nem szeret olvasni. Vannak, akik számára az olvasás unalmas, mások fárasztónak találják, de olyanok is vannak, akik szerint egyszerűen vannak fontosabb dolgok is. Ma olyan ötleteket olvashatsz, melyek segíthetnek abban, hogy gyermeked olvasás iránti ellenszenvét vagy közönyét lelkesedéssé változtassák.

1. Keress olyan újságokat, könyveket, melyek érdekelhetik gyermekedet. Kiinduló pontként veheted figyelembe, hogy mi iránt érdeklődik, milyen hobbit, sportot űz.

2. A lakásban mindenfelé hagyj szerteszét olvasnivalót, sokfélét, újságokat, könyveket, regényeket, ismeretterjesztő anyagokat, képregényeket, rejtvényújságokat, katalógusokat.

3. Figyeld meg, mi kelti fel gyermeked figyelmét, akár a tévében, akár ha megpillant valahol egy képet, akár ha beszélgettek. Építs erre az érdeklődésre: keress ilyen témájú anyagokat, vidd haza őket. Akár rövid részleteket fel is olvashatsz belőle gyermekednek, csak hogy lássa, milyen izgalmas.

4. Lássa gyermeked, hogy Te is gyakran olvasol. Nem tanulás, vagy munka kedvéért, hanem pusztán az öröm miatt.

5. Vidd el gyermeked rendszeresen a könyvtárba. Fedezzétek fel együtt a gyerekrészleget. Kérjétek meg a könyvtárost, hogy segítsen izgalmas könyvet keresni gyermekednek.

6. Mutasd meg gyermekednek, hogy az olvasás révén izgalmas új információkhoz juthat, például arról, hogy hogyan kell papírsárkányt készíteni, vagy olyan papírrepülőt, mely mindenki másénál messzebb repül, vagy érdekes dolgokat tudhatunk meg egy ritka bélyegről, vagy egy idegen pénzérméről.

7. Nagyobb gyermekeidet bátorítsd, hogy hangosan olvassanak a kicsiknek. Ezzel megmutathatják, hogy ők már gyakorlottabbak, okosabbak, felnőttebbek.

8. Játszatok olvasással kapcsolatos játékokat, például, ahol betűkockákból kell szavakat kirakni, vagy ahol kártyákról kell felolvasni valamit.

9. Amikor lehetőségetek van beszélgetni, mesélj arról, amit olvastál, ha valami érdekeset láttál az újságban, vagy találtál egy érdekes könyvet. Bátorítsd őket is, hogy meséljenek saját olvasásélményeikről.

10. Iktassatok be mindennap a napirendetekbe egy kis időt, akár lefekvés előtt negyedórát, 20 percet, ami csak olvasásra van félretéve: nem tankönyv, nem kötelező olvasmány, hanem csak egyszerű örömolvasás. Ekkor ne legyen más - ilyenkor nem megy a tévé, nincs számítógép, nincs házimunka, csak az olvasás.

11. Olvass gyermekednek rendszeresen. Különösen akkor fontos ez, amikor már tudnak olvasni, de még nem olyan jól, hogy örömet okozzon számukra az olvasás. Az, hogy Téged hallgathat, segít neki fenntartani a könyvek iránti érdeklődést ebben a nehéz időszakban is.

12. Bátorítsd gyermeked, hogy felolvasson Neked, ha talált egy érdekes részt egy könyvben, egy érdekes cikket vagy egy viccet az újságban. Amikor gyermeked hangosan olvas, ne javíts ki minden apró hibát, csak azokat, amelyek a szöveg értelmét befolyásolják. Még a gyakorlott olvasók is tévesztenek időnként.

13. Azon alkalmakkor, amikor ajándékot vásárolsz gyermekednek, mindig vegyél neki könyvet is, persze olyat, mely valószínűleg érdekelni fogja.

14. Alakítsatok ki egy elkülönített részt, ahol gyermeked tarthatja a könyveit.

15. Ismertesd meg gyermekedet a könyvjelzővel. Mutasd meg neki, hogy egy könyvet nem kell egy ültő helyében befejezni: olvasson egy kicsit, majd, ha megjelölte, hol tartott, le is teheti a könyvet, és folytathatja később.

16. Ha egy könyv nem tetszik gyermekednek, ne erőltesd, hogy befejezze. Bíztasd, hogy tegye félre, és kezdjen egy másikat.

17. Sok gyerek - és sok szülő is - azt hiszi, hogy az olvasás komoly tevékenység, melyhez nem illik a vidámság. Mutasd meg gyermekednek az olvasás másik oldalát is: keressetek vidám könyveket, melyeken sokat lehet nevetni, viccköteteket, anekdotákat, vagy egyszerűen vicces regényeket.

18. Bővítsd tovább gyermeked olvasási élményeit. Például, ha a csillagokról, bolygókról olvasott, akkor vidd el a Planetáriumba, vagy egy csillagvizsgálóba, ha a dinoszauruszok keltették fel érdeklődését, akkor menjetek el a Természettudományi Múzeumba.

19. Apró jutalmakkal, kedvezményekkel bíztasd gyermeked az olvasásra. Például ígérd meg neki, hogy elviszed őt a moziba, ha elolvasta a könyvet, melyből a film készült, vagy engedd meg neki, hogy egy kicsivel tovább ébren maradjon, hogy be tudja fejezni a fejezetet, esetleg vállalj át tőle valamilyen házimunkát, hogy legyen egy kis ideje olvasni.

20. Korlátozd gyermeked tévézésre és számítógépezésre fordítható idejét, hogy több ideje maradjon más dolgokra, például az olvasásra. De sose legyen a tévé vagy a számítógép az olvasás jutalma, és az olvasás elmaradása miatti büntetésként se használd ezek megvonását.

21. Keresd meg az interneten, és nyomtasd ki gyermeked kedvenc dalainak szövegét, melyeket akár így együtt is énekelhet az előadóval.

22. Kockuljon! A gyerekek imádják az elektronikus kütyüket. Próbáljátok ki az olvasást tableten, vagy Kindle olvasón. Ma már magyarul is rengeteg e-könyv érhető el.

23. Nem feltétlenül van szükség ahhoz, hogy olvasson gyermeked. Jól használhatók erre a célra akár az étlapok, az óriásplakátok, a köztéri táblák, vagy a bolti feliratok. Használjátok ki a hirtelen adódó lehetőségeket is gyermeked olvasásának fejlesztésére.

+1. Otthon is fejlesztheted gyermeked olvasási és tanulási képességeit! A Varázsbetű Programcsalád szórakoztató játékok segítségével fejleszti gyermeked olvasási és tanulási képességeit. Napi húsz perc játék a Varázsbetűvel, és gyermeked képességei kibontakoznak! Kattints ide, és tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Pont, pont, vesszőcske - Kézügyesítő mondókák
A kéz finommozgásainak javítása nemcsak az írás miatt fontos, hanem gyermeked tanulási képességének...

Legfrissebb bejegyzések

Jó játék a fejlődés kulcsa
Sokszor mondjuk a gyerekeinknek, hogy érdemes lenne játék helyett inkább tanulni. Pedig a játék...

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Játékok a beszédészlelés fejlesztéséhez
A gondolkodás, és a kommunikáció alapja a beszéd, és természetesen a tanulás sem képzelhető el a...

Tényleg diszlexiás?
Vajon egy óvodás gyerek lehet diszlexiás? Mire kell figyelni, milyen tünetek jelezhetik előre a...

Ne ítélkezz!
Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek családjának környezete kéretlenül is véleményt alkot a szülők...

Minden tizedik!
A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel,...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Gyermekem most első éves iskolás, tehát még minden betűt nem tanult, így csak a program egy részét használta eddig. A gyermek érdekesnek találta a feladatokat, kíváncsi volt a képekre a feladat végén, ez inspirálta. A program könnyen kezelhető, mind gyermek, mind felnőtt számára, ez sokat számít.

Antal Krisztina, Cegléd

Érdekel >>>


Nagyon jó. Könnyen kezelhető, élvezetes a gyermek számára a vele való foglalkozás.

Kutas Pál, Tardona

Érdekel >>>


Nagyon jónak és hasznosnak tartom. Vannak gondjaink Zsófi lányom olvasásával.A Varázsbetű játékait viszont szívesen használja, ezért, annak ellenére, hogy a hangos olvasást nem igazán szereti, a szövegértési feladatokat mégis jól készíti el. Ezen a tanító néni rendszeresen meglepődik.

Zsebéné Tokay Éva, Eger

Érdekel >>>


Nagyon jónak találom a programot. A kisfiam 2. osztályos, és nagyon élvezi a feladatokat. Vettem másfajta képességfejlesztő CD-ket is, de egyikkel sem foglalkozott ennyit, mint ezzel.

Lonkai Tünde, Hódmezővásárhely

Érdekel >>>


A gyermekem nagyon sokat játszik vele, mióta megkaptuk a CD-t. Nem is kell mondani neki, magától leül és oldja meg a feladatokat. Tetszik neki, hogy mindig van egy háttérkép, ami motiválja, hogy minél több feladatot megoldjon.

Vargáné Micheller Beáta, Enying

Érdekel >>>


Nagyon jó, a gyermekem nagyon szerette, abszolút élvezte a játékokat, ráadásul más, mint egy sima feladatlap, és ez is segített, mert játéknak vette, nem feladatnak, közben pedig 5 évesen összeadott-kivont.

Forró Ildikó, Biatorbágy

Érdekel >>>


Nagyon jól tervezett program, sok pontos beállítási lehetőséggel. Nagy segítség számunkra a játékos tanulás lehetősége.

Misiné Dormán Andrea, Gyöngyös

Érdekel >>>


Tavaly karácsonykor vásároltuk meg a programcsaládot! Nagyon hasznosnak véljük, sokat segített fiúnk fejlődésében!

Horváthné Nagy Brigitta Szilvia, Budapest

Érdekel >>>


Egyszerű, de nagyszerű! Gyermekem véleménye: "Anya, ez nagyon jó!", "Nagyon izgalmas."

Szincsák Tímea, Erdőkertes

Érdekel >>>


Mindet megvettem még évekkel ezelőtt. Azóta is szuper játék, a harmadik gyerekem tanul rajta!!!

Forró Ildikó, Biatorbágy

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Hogy javíthatod legegyszerűbben gyermeked iskolai eredményeit?
Bár mindannyian tudjuk, hogy iskolába kipihenten kell menni, mégis sok gyerek fáradtan lép be reggel...

Túlélni az iskolát - 10 ötlet diszlexiás gyerekek stesszkezeléséhez
Az iskola tele van kihívásokkal, különösen, ha gyermekünk tanulási nehézségekkel küzd. A következő...

Az arcodra van írva
Gondolataidat, érzéseidet nem csak beszéddel, de gesztusaiddal, arcjátékoddal is kifejezheted,...

Mit csináltál egész délután? - Időgazdálkodás szülőknek
Mit csináltál egész délután? Ugye, Te is ripakodtál már rá így a gyermekedre, mikor már...

Az olvasás fejleszthető
Az olvasási képesség fejleszthető. Az olvasás folyamatában több képesség vesz részt, például a...

Mi kell a piskótához? - Az olvasástanulás hozzávalói
Az olvasástanulás nem piskóta, de ugyanúgy, mint a süteményhez, rengeteg hozzávalóra van hozzá...

Egy rajz, melyet nem lehet elrontani!
Ma egy különleges rajzfajtával, a mandalával ismerkedhetsz meg, és azzal, hogy hogyan fejlesztheted...

Mivel rajzol a gyermek?
A legtöbb gyerek szívesen rajzol. Van, aki ügyesebb, és van, aki ügyetlenebb, de ettől függetlenül...

Fekete Péter, a szókincsfejlesztő
A szövegértés fejlesztésének egyik legfontosabb eleme a szókincs bővítése. Egyrészt az ismert...

A siket lány, aki zenész lett...
Igaz mese a hallássérült lányról, aki nem adta fel vágyait, céljait, és arról, hogy hogyan volt...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu